Pasta z wędzonego tuńczyka

Pasta z wędzonego tuńczyka


Przepis na pastę z wędzonego tuńczyka:

Nie ma nic lepszego do kanapek niż domowa, świeżo zrobiona pasta. Mnie udało się ostatnio kupić piękny kawałek wędzonego tuńczyka a , przyznaję,że  jestem fanem mięsa z tej ryby. No właśnie mięso czy ryba??? Trudno powiedzieć według mnie ,, ponieważ tuńczyk smakuje i wygląda jak mięso o cudownym kolorze. Kawałeczek jednak postanowiłam przerobić na pastę na śniadanie i powiem Wam,że wyszła znakomita , więc łapcie przepis i powtórzcie go koniecznie w domu.

 

Pasta z wędzonego tuńczyka 2

Składniki na pastę z wędzonego tuńczyka:

20 dkg wędzonego tuńczyka

2 jajka

2 nieduże ogórki kiszone

1 cebula

łyżka musztardy ostrej

łyżka majonezu

pieprz, sól

 

Pasta z wędzonego tuńczyka 3

Jak zrobić pastę z wędzonego tuńczyka:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski. Tuńczyka,ogórki i cebulę również drobno siekamy i dokładamy do jajka. Dodajemy majonez, musztardę, sól i świeżo mielony pieprz, dokładnie mieszamy , odstawiamy na 15 minut do lodówki i gotowe. Tak przygotowana pastę podajemy ze świeżym pieczywem.

Oczywiście pastę możecie urozmaicić o ulubione zioła , natkę pietruszki czy koperek. Możecie również dodać samą musztardę lub sam majonez jeśli wolicie ostrzej lub łagodnie.

Jeśli poszukujecie przepisów na pasty do kanapek to polecam Wam pastę z czarnych oliwek – Tapenadę (PRZEPIS) , jedna z moich ulubionych past do kanapek, często podaję ja na kolacje w formie przystawki , świetnie komponuje się z wytrawnym winem.

Znajdziecie również na Sezonowym Garnku przepis na tradycyjna pastę rybną z makreli wędzonej (PRZEPIS) , pastę jajeczną (PRZEPIS), jak również na ciekawą i nieco inną niż wszystkie pastę z pieczarek i słonecznika (PRZEPIS).

Staram się nie miksować wszystkich past na gładką masę, lubię kiedy pasta np. rybna czy jajeczna jest w małych , wyczuwalnych kawałkach, Wy oczywiście możecie taka pastę zmiksować i podawać w formie smarowidła. Bardzo jestem ciekawa jakie i  z czego robicie pasty w swoich domach. Podrzućcie parę pomysłów, na pewno wykorzystam 🙂