Pasta z mascarpone i szynką 1


Pasta z mascarpone i szynką dojrzewającą

PASTA MASCARPONE 1To jeden z moich ulubionych smaków. Przygotowanie (poza ugotowaniem makaronu) zajmuje kilka minut. Przypomina nieco spaghetti carbonara, ale według mnie w smaku jest znacznie lepsze.

 

 

 

składniki:

250 dkg makaronu ( użyjcie takiego jaki lubicie, kształt nie ma znaczenia)

200 g serka mascarponePASTA MASCARPONE 2

15 dkg szynki dojrzewającej cienko pokrojonej (parmeńska, westfalska, prosciutto)

natka pietruszki

wykonanie:

PASTA MASCARPONE 3Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę rwiemy rękoma na mniejsze kawałki i zesmażamy na suchej patelni  około 3 minut, dodajemy serek mascarpone i smażymy do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (około pół pęczka) . Łączymy z ugotowanym makaronem na patelni lub w misce. Gotowe 🙂

Komentarze

  1. […] delektować domową wędliną dojrzewającą. Ja jej używam zarówno do chleba jak również do dań obiadowych. A wy jakie macie pomysły na zastosowanie wędlin […]