Pasta z tuńczykiem


Pasta z tuńczykiem

Kolejny przepis na szybki obiad lub kolację. Proste składniki,proste wykonanie – a dla wielbicieli tuńczyka przyjemność podniebienia.Makaron z tuńczykiem to fajna alternatywa na bezmięsny obiad za niewielką cenę. Przepis jest na danie dla 3 – 4 osób.

składniki:tuńczyk z makaronem 1

2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju

opakowanie makaronu ( kształt i rodzaj wedle uznania)

4 ząbki czosnku

pół pęczka natki pietruszki

3 pomidory pokrojone w dużą kostkę

pieprz, sól

wykonanie:

Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy czosnek – po chwili dodajemy tuńczyka z puszki i smażymy 5- 10 minut. Na koniec wrzucamy pokrojone pomidorki i zdejmujemy z ognia. W osobnym  garnku gotujemy makaron al dente. Makaron przekładamy do tuńczyka i smażymy kilka minut, solimy i pieprzymy do smaku – podajemy obficie posypany natką pietruszki.