Pasztet wieprzowo – drobiowy


Domowy pasztet wieprzowo – drobiowy

Kolejny raz namawiam Was do zrobienia sobie domowego pasztetu – tym razem wieprzowo – drobiowego. Genialny w smaku zarówno na ciepło jak na zimno:)

składniki:pasztet drobiowo wieprzowy

750g łopatki wieprzowej

750g wątróbki z indyka

300g słoniny

2 marchewki

2 pietruszki

2 cebule

1 kajzerka

3 jajka

kilka gałązek świeżej bazylii

1 – łyżki gałki muszkatołowej

jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe

sól i pieprz do smaku

smalec

bułka tarta

wykonanie:

pasztet wieprzowo drobiowy z bazyliąŁopatkę, marchewki, pietruszkę, cebulę i słoninę kroimy na mniejsze kawałki (takie żebyśmy mogli je włożyć do maszynki do mielenia), następnie zalewamy wodą tak, żeby wszystkie składniki zostały przykryte, i dodajemy po trochu: liści laurowych, ziela angielskiego i jałowca. Całość dusimy około 1,5 – 2h, aż mięso zacznie się rozpadać, wówczas dodajemy wątróbkę i gotujemy całość jeszcze przez 10-15minut. Po zagotowaniu mięso i warzywa studzimy. W wywarze przez 2 minuty moczymy kajzerkę. Po przestudzeniu, mięso, warzywa, kajzerkę i bazylię przepuszczamy 3razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do otrzymanej masy dodajemy 3 jajka, i całość wyrabiamy dłońmi. Masa musi być gładka. Jeżeli jest za rzadka możemy dosypać trochę bułki tartej, ale nie za dużo. Trzeba uwzględnić to, że podczas pieczenia trochę wody odparuje, a pasztet stężeje. Po wyrobieniu masy dodajemy do smaku pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Formy do pieczenia smarujemy smalcem, i obsypujemy bułką tartą. Następnie napełniamy przygotowaną masą. Całość pieczemy w temp. 160 – 180 stopni przez 80 – 90minut, wszystko zależy od piekarnika.