pieczeń rzymska

Pieczeń Rzymska


Pieczeń Rzymska

Pieczeń z mięsa mielonego, która doskonale nadaję się zarówno na danie obiadowe jak i dodatek do pieczywa. Pieczeń możemy urozmaicić dodając do środka prócz jajka – ser żółty lub szpinak. Ale dlaczego pieczeń nazywa się rzymska?? Pojęcia nie mam i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Może macie jakieś wiadomości na ten temat.

składniki na pieczeń rzymską:Pieczeń Rzymska

1 kg  mięsa mielonego wieprzowego

2 jajka ugotowane na twardo

1 jajko surowe

6 łyżek bułki tartej

1 duża cebula

3-4 ząbki czosnku

garść  majeranku

pieprz,sól

folia aluminiowa

Przepis na pieczeń rzymską:

Pieczeń RzymskaCebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy do mięsa mielonego razem z surowym jajkiem , majerankiem, pieprzem, solą i bułka tartą. Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy ręką, tak aby połączyć wszystkie składniki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni  (góra-dół z termoobiegiem).  Folii aluminiowej będzie nam potrzebny duży kawałek, tak żeby można był nim dokładnie owinąć mięso.  Na folii rozkładamy na płasko połowę mięsa mielonego, na środku układamy jajka i przykrywamy pozostałą częścią mięsa dokładnie zlepiając brzegi. Mięso formujemy w prostokąt, owijamy dokładni folią aluminiową, wkładamy do brytfanki i pieczemy około 1 godziny , następnie rozcinamy folię z góry, odkrywamy wierzch pieczeni i pieczemy kolejne 10-15 minut, do momentu ,aż góra pieczeni zbrązowieje. Gotowe 🙂