Pierogi z truskawkami


Owocowe pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami – najpyszniejsze ze śmietana i cukrem. To genialne danie dla dzieci małych i dużych 🙂

składniki:pierogi z truskawką

500 g mąki pszennej

150 ml ciepłej przegotowanej wody

300 g truskawek

śmietana, cukier, sól

wykonanie:

OWOCOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMICiasto do pierogów znajdziecie tutaj  Pamiętajcie, że ciasto do pierogów z owocami powinno być nieco grubsze (owoce wydzielają dużo soku, który powoduje,ze ciasto się rozpada). Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości, zasypujemy łyżką cukru. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki, nakładamy w środek kilka kawałków truskawek i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 2- 3 minuty, odcedzamy. Śmietanę lub jogurt mieszamy z cukrem i polewamy pierogi.