Placki ziemniaczane 1


Placki ziemniaczane

Wszyscy je znamy i lubimy. Mogą być drobno lub grubo ścierane, możemy je podawać na wiele sposobów – u mnie w domu jadło się ze śmietaną i cukrem lub sosem, a jak u Was??? 

składniki:PLACKI ZIEMNIAKI

1 kg ziemniaków

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 jaja

3-4 łyżki mąki pszennej

sól,pieprz

olej lub smalec do smażenia

wykonanie:

Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce (czosnek możemy przecisnąć przez praskę). Dodajemy mąkę, sól, pieprz i jaja i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy łyżką masę formując placuszki (wielkość wedle uznania). Smażymy na złoto – brązowy kolor z obu stron. Podajemy z sosem lub śmietaną lub z czym tylko sobie wymyślicie 🙂

Komentarze

  1. […] na placki ziemniaczane znajdziecie tutaj, smażymy je dużymi porcjami – placek powinien mieć wielkość […]