Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym 1


Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Danie doskonale wszystkim znane – sosik śmietanowy i świeży koperek tworzą doskonały zestaw, który bardzo lubią szczególnie dzieci. Ja podaję pulpety z puree z ziemniaków. Jeśli do mięsa dodamy bułkę namoczoną w mleku – pulpety będą bardziej puszyste i miękkie.

składniki:pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka)

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

łyżka masła

100 ml kwaśnej śmietany

2-3 łyżki mąki pszennej

kilka liści laurowych

pieprz, sól

szklanka wody

garść świeżego, posiekanego koperku

wykonanie:

wieprzowe pulpetyMięso mielimy w maszynce, dodajemy namoczoną bułkę odciskając ją w dłoni z nadmiaru mleka, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy mięso dłonią. Uformować dłonią pulpety wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pulpety na brązowy kolor z obu stron (delikatnie przewracamy). Przekładamy usmażone pulpety do rondla, razem z tłuszczem, podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe, szczyptę pieprzu i soli i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. W misce roztrzepujemy trzepaczką śmietanę z mąką i 2 łyżkami zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i wlewamy do pulpetów z wywarem, dodajemy posiekany koperek i dusimy kilka minut – do momentu, aż sos zgęstnieje. Podajemy gorące np. z puree z ziemniaków.

 

Komentarze

  1. […] oczywiście zrobić tradycyjne pulpety z mięsa mielonego w sosie koperkowym lub w sosie pomidorowym, ale tak czy owak gorąco polecam Wam ten przepis na wykorzystanie mięsa z […]