Sałatka jarzynowa 1


Sałatka jarzynowa

Wszyscy ją doskonale znamy – króluje na naszych stołach w Święta, urodziny, imieniny.  Ja przedstawiam Wam mój przepis na sałatkę jarzynową, możecie ją sobie oczywiście urozmaicić według własnego smaku np. kukurydzą, fasolą, papryką, ketchupem 🙂

składniki:Sałatka jarzynowa

4 średnie marchewki

2 pietruszki

1 nieduży seler

por ( biała część)

1 jabłko

4 średnie ziemniaki

5 jaj

4 – 5 ogórków kiszonych

1 puszka groszku konserwowego

2 łyżki stołowe majonezu

1 czubata łyżeczka musztardy

pieprz,sól

opcjonalnie natka pietruszki

wykonanie:

SALATKA JARZYNOWAMarchew, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub używamy warzyw gotowanych w rosole. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Warzywa, ziemniaki i jajka pozostawiamy do ostygnięcia po ugotowaniu. Do dużej miski wrzucamy odsączony z wody groszek konserwowy, dodajemy drobno pokrojonego pora i ogórka kiszonego. Warzywa i ziemniaki obieramy, kroimy drobno i dorzucamy do miski. Obieramy jabłko i jajka i również drobno pokrojone dokładamy do sałatki. Dodajemy majonez, musztardę, pieprz, sól i mieszamy dokładnie wszystkie składniki ze sobą. Przyozdabiamy natką pietruszki.

Komentarze

  1. […] je wszystkie zjeść , jeżeli ich nie zjecie wykorzystajcie je do zrobienia sałatki jarzynowej (PRZEPIS). Natomiast mięso z rosołu możecie wykorzystać robiąc pierogi lub pulpety […]