Schab nadziewany śliwkami i morelami


Pieczony schab nadziewany śliwkami i morelami

Wszyscy lubimy domowe pieczone mięso. Schab pieczony jest jednak suchy, dlatego warto go nafaszerować suszonymi owocami. Zyskuje wtedy na smaku i staje się soczysty 🙂

składniki:pieczony schab ze śliwkami i morelami

1,5 – 2 kg schabu środkowego wieprzowego

ok. 20 dkg suszonych śliwek i suszonych moreli

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

50 g smalcu

majeranek, pieprz, sól

wykonanie:

schab pieczonyCzosnek drobno siekamy, cebule kroimy w duże, grube krążki. Schab nacieramy solidnie z wierzchu majerankiem, czosnkiem, pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i opiekamy schab z każdej strony. Odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. W wystudzonym schabie robimy nożem w środku kieszonkę, przez całą długość mięsa. Nadziewamy schab na przemian śliwką i morelą jak najbardziej ściśle. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy smalec, nafaszerowane mięso, obkładamy krążkami cebuli i pieczemy pod przykryciem 1,5 – 2 godzin do miękkości. Podajemy jako dodatek do chleba na zimno lub na ciepło z sosem.