Skrzydełka musztardowo-miodowe


Skrzydełka w miodzie i musztardzie

Tani, prosty obiad – skrzydełka z kurczaka i dobra marynata. Nadają się również na grilla.

składniki:skrzydełka w miodzie i musztardzie

1 kg skrzydełek z kurczaka (najlepiej zagrodowego)

2 łyżki ostrej musztardy

czubata łyżka miodu

łyżka czerwonej papryki słodkiej (w proszku)

2 łyżki oliwy lub oleju

pieprz, sól

wykonanie:

skrzydełka miodowo musztardoweOliwę lub olej łączymy z musztardą miodem, papryką, pieprzem i solą. W marynacie obtaczamy dokładnie umyte i osuszone skrzydełka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Zamarynowane skrzydełka wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 1 godziny. Na 10 – 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, żeby skrzydełka się zrumieniły. Podajemy gorące.