SPAGHETTI CARBONARA

Spaghetti Carbonara


Przepis na Spaghetti Carbonara

Makaron z jajkami,boczkiem i parmezanem o pięknej nazwie Carbonara, prosty a zarazem wykwintny i bardzo lubiany 🙂  Ten przepis możemy oczywiście urozmaicić na wieloma dodatkami, niektórzy dodają cebulkę do boczku lub czosnek, inni śmietany do jajek , ja natomiast zawsze dodaje pieczarki 🙂 Spróbujcie tego makaronu a zakochacie się w nim na zawsze 🙂

składniki na Spaghetti Carbonara:

opakowanie makaronu spaghetti (500g)SPAGHETTI CARBONARA

200 g boczku w plasterkach

60 g parmezanu lub pecorino

2 łyżki oliwy

4 jajka

pieprz,sól

opcjonalnie pieczarki

Jak zrobić Spaghetti Carbonara?

SPAGHETTI CARBONARABoczek pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na oliwie do momentu, aż tłuszcz stanie się przezroczysty (nie rumienić). Zagotować w garnku osolone wodę na spaghetti. Jajka roztrzepać w misce , dodać starty na tarce  ser, pieprz i sól i postawić jak najbliżej garnka, w którym gotuje się makaron ( tak ogrzejemy masę ). Odcedzić spaghetti i przełożyć na patelnię, w której smażył się boczek, zamieszać i przełożyć do miski z jajkami. Mieszać do chwili, kiedy jajka zgęstnieją, tworząc kremowy sos. Podawać natychmiast.  Jeśli zamierzacie podać Carbonare z pieczarkami, pokrójcie je w plasterki i usmażcie razem z boczkiem.  Co dodajecie do takiego spaghetti ???