Home / Dania główne / Spaghetti z mozzarellą i pomidorkami
9 kwietnia, 2017

Spaghetti z mozzarellą i pomidorkami

Posted in : Dania główne on by : admin Tagi: , , , , , , , , , , ,

Spaghetti z mozzarellą i pomidorkami

W tym daniu wszystko mini – mozzarella,pomidorki i pieczarki. Właściwie to danie powinno się nazywać spaghetti z kuleczkami lub piłkami. Jest to fajny, wiosenny, kolorowy sposób na podanie makaronu. Oczywiście jeśli wolicie inny makaron niż spaghetti, to śmiało możecie go użyć.

składniki na spaghetti z mozzarellą i pomidorkami

1 opakowanie makaronu spaghettiSpaghetti z mozzarellą i pomidorkami

1 opakowanie mini kulek mozzarelli

10 pomidorków koktajlowych

15 małych pieczarek

2 cebule dymki (lub 1 biała)

200 ml śmietanki 30%

200 ml bulionu warzywnego lub wody

łyżka mąki

pieprz, sól

świeża bazylia

oliwa do smażenia

Jak zrobić spaghetti z mozzarellą i pomidorkami?

Spaghetti z mozzarellą i pomidorkamiPieczarki myjemy, osuszamy i odcinamy ogonki. Cebulę kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pieczarki i cebulę, smażymy około 5 minut. W bulionie lub wodzie roztrzepujemy dokładnie łyżkę mąki – tak, aby nie było grudek, wlewamy na patelnię, dodajemy śmietanę, pieprz, sól i pomidorki koktajlowe. Całość gotujemy około 5 minut, tak aby pomidorki się nie rozpadły. Dodajemy mozzarellę, świeże listki bazylii, dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Na talerze nakładamy ugotowany makaron, polewamy sosem i gotowe 🙂 Podrzućcie jakieś fajne, nietypowe przepisy na sosy do spaghetti 🙂