Home / Desery / Wafle z Kajmakiem
19 marca, 2017

Wafle z Kajmakiem

Posted in : Desery on by : admin Tagi: , , , ,

Wafle z Kajmakiem

Te wafelki to smak mojego dzieciństwa. Kiedy Mama gotowała Kajmak a zapach rozchodził się po całym domu, wszystkie dzieciaki nie mogły się doczekać nadziewania wafelków. A kiedy Wafle były gotowe, Mama kładła je pod chlebakiem, żeby docisnąć, a my kradliśmy je spod chlebaka i wiecznie było za mało. Ja już nie gotuje Kajmaku, kupuje gotowy lub gotuje puszki mleka skondensowanego. Natomiast wafle robią nadal taka sama furorę jak przed laty. Znikają w oczach 🙂Wafle z Kajmakiem

składniki:

opakowanie suchych wafli

puszka kajmaku lub dwie puszki mleka skondensowanego

Wykonanie:

Jeżeli użyjecie mleka skondensowanego, należy je gotować razem z puszką 4 godziny w garnku z wodą. Na pojedyńczy wafel rozsmarowujemy cienką warstwę kajmaku, przykrywamy kolejnym waflem i czynność powtarzamy do ostatniego wafla, który na wierzchu ma pozostać suchy. Wafle szczelnie owijamy folią i dociskamy książką lub ciężkim, płaskim przedmiotem na co najmniej godzinę. Kroimy i wcinamy 🙂 Może macie pomysł na jakąś ciekawa masę do takich wafli ?