Wegetariańskie faszerowane pomidory 1


Przepis na wegetariańskie faszerowane pomidory:

Szukałam bardzo długo przepisu na faszerowane pomidory, bez mięsa mielonego – tylko dlatego,że za nim nie przepadam. I znalazłam, zrobiłam i jestem zachwycona. Delikatny, rozpływający się w ustach farsz, zarazem ostry i wyrazisty- po prostu niebo w gębie jak dla mnie.Musicie wypróbować jako lekka kolacja lub przystawka.

 

wegetariańskie faszerowane pomidory

składniki na pomidory faszerowane:

6 średnich dojrzałych pomidorów

środek z 3-4 kromek chleba ( bez skórki) najlepiej przysuszonego lub czerstwego

3 ząbki czosnku

5-6 łyżek oliwy

kilka gałązek natki pietruszki

kilka listków świeżej bazylii

sól,pieprz

pół łyżeczki ostrej papryki ( lub posiekany kawałeczek chilli)

opcjonalnie tarty parmezan

 

jak zrobić wegetariańskie pomidory faszerowane:

Z pomidorów odcinamy czubki, wydrążamy miąższ łyżeczką i odsączmy na sicie . Odsączony miąższ czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy pokruszone środki z kromek chleba, 3- 4 łyżki oliwy, pieprz, sól , paprykę, listki bazylii,  dokładnie mieszamy i nadziewamy powstałym farszem pomidory.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni ( góra,dół – termoobieg).

Faszerowane pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym resztą oliwy, posypujemy solidnie tartym parmezanem i zapiekamy bez przykrycia 20-30 minut. Pomidory podajemy nico przestudzone ( farsz w środku jest bardzo gorący).

Poproszę ciekawe przepisy na farsz do pomidorów 🙂

 

Komentarze

  1. […] w domu sałatkę na przyjęciach. Mam również przepis na wegetariańskie faszerowane pomidory (przepis) i faszerowane papryki (PRZEPIS) również w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i fetą. Czasem […]