Wojskowa Grochowa


Grochówka czyli Wojskowa Zupa Grochowa

zupa grochowaPyszna rozgrzewająca zupa na zimowe wieczory. Ta z przepisu jest gęsta i syta, jak danie jednogarnkowe i smakuje jak w wojsku. Nie żałujcie boczku i majeranku.

 

 

 

 

Składniki:

groch łupany 0,5kg

2średnie marchewki

korzeń pietruszki

4średnie ziemniaki

żeberka wędzone 0,5kg

boczek parzony 0,5kg

kiełbasa zwyczajna 0,3kg

liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz

majeranek 10g

Wykonanie:

GROCHÓWKAJeżeli chcemy uzyskać gęstą grochówę wywar przygotowujemy z około 5litrów wody (około litra odparuje podczas gotowania). Na początku przez godzinę gotujemy żeberka, żeby wywar dobrze przeszedł wędzonką, po czym żeberka wyciągamy do ostudzenia, a do zupy dodajemy groch. Obieramy mięso z żeberek, w między czasie ściągając pianę, która wytwarza się po dodaniu grochu. Po dwudziestu minutach dodajemy obrane mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.  Po kolejnych dwudziestu minutach dodajemy pokrojone w drobną kostkę: korzeń marchewki, pietruszki, oraz ziemniaki. Na patelni smażymy pokrojone w kostkę boczek, i później kiełbasę. Całość wraz z wytopionym tłuszczem dodajemy do zupy. Dopiero w tym momencie doprawiamy pieprzem i solą do smaku, oraz dodajemy sporą ilość majeranku, który łagodzi wzdęcia po grochu. Gotujemy nie dłużej niż 10 minut, żeby majeranek nie nabrał goryczki.