Żeberka w cydrze


Żeberka w cydrze

Pieczone żeberka nie muszą być nudne. Wystarczy,że zrobimy do nich ciekawy sos i mamy zaskakująco pyszne danie, bardzo tanie i proste do wykonania. Dziś żeberka w polskim cydrze jabłkowym.

składniki:żeberka w cydrze

1 kg. żeberek wieprzowych

200 ml. cydru jabłkowego

łyżka smalcu

3 łyżki kwaśnej śmietany

łyżka mąki

świeże zioła np. rozmaryn,tymianek

pieprz, sól

wykonanie:

żeberka w cydrze 2Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Żeberka kroimy w kawałki pieprzymy i solimy . Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka z obu stron na kolor brązowy. przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem z patelni, wlewamy cydr,dodajemy zioła i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny do miękkości. Wyjmujemy upieczone żeberka z naczynia, sos spod żeberek przelewamy do rondelka, dodajemy śmietanę połączoną z mąką i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Polewamy żeberka sosem i zajadamy 🙂