Żeberka wieprzowe w sosie barbecue
Doskonały, sprawdzony przepis na żeberka w sosie barbecue, nieco pracochłonny, ale wart wypróbowania. Tak wykonane żeberka możemy podać zarówno z ziemniakami jak i pieczywem. Sos pasuje również doskonale na grilla.
składniki:
1kg żeberek wieprzowych
pieprz, sól
sos:
100ml koncentratu pomidorowego
200ml czerwonego, wytrawnego wina
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu Worcester
300 ml bulionu warzywnego
3 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 czerwona papryka
papryka ostra mielona
oliwa z oliwek
wykonanie:
Żeberka smażymy na brązowy kolor z obu stron na patelni. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Obsmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą i pieczemy w piekarniku 35 minut. W tym czasie robimy sos. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek, naste pnie dodajemy drobno pokrojona paprykę, chwilę podsmażamy, dolewamy czerwone wino, mód, koncentrat pomidorowy, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy musztardę , sos Worcester i wywar warzywny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 35 min, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i ostra papryką i miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy żeberka z piekarnika, smarujemy obficie sosem, zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy 1,5 godziny od czasu do czasu przewracając żeberka na druga stronę żeby nie wyschły. Gotowe żeberka podajemy polane pozostałym sosem barbecue.