Żeberka w sosie barbecue


Żeberka wieprzowe w sosie barbecue

Doskonały, sprawdzony przepis na żeberka w sosie barbecue, nieco pracochłonny, ale wart wypróbowania. Tak wykonane żeberka możemy podać zarówno z ziemniakami jak i pieczywem. Sos pasuje również doskonale na grilla.

składniki:

1kg  żeberek wieprzowych

olej lub smalec do smażeniaŻeberka wieprzowe w sosie barbecue

pieprz, sól

sos:

100ml koncentratu pomidorowego

200ml czerwonego, wytrawnego wina

3 łyżki miodu

2 łyżki sosu Worcester

300 ml bulionu warzywnego

3 łyżki musztardy

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 czerwona papryka

papryka ostra mielona

oliwa z oliwek

wykonanie:

Żeberka barbecueŻeberka smażymy na brązowy kolor z obu stron na patelni. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Obsmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą i pieczemy w piekarniku 35 minut. W tym czasie robimy sos. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek, naste pnie dodajemy drobno pokrojona paprykę, chwilę podsmażamy, dolewamy czerwone wino, mód, koncentrat pomidorowy, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy musztardę , sos Worcester i wywar warzywny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 35 min, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i ostra papryką i miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy żeberka z piekarnika, smarujemy obficie sosem, zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy 1,5 godziny od czasu do czasu przewracając żeberka na druga stronę żeby nie wyschły. Gotowe żeberka podajemy polane pozostałym sosem barbecue.