Zupa Koperkowa


Przepis na zupę koperkową

Zupa koperkowa smakuje trochę jak delikatny, letni barszczyk. Zabielony śmietaną z dodatkiem jajka i ziemniaków – tworzy pyszny zestaw. Polecam 🙂

Składniki na zupę koperkową:

zupa koperkowa

2 litry wywaru drobiowego lub jarzynowego

1 marchewka

1 duży pęczek świeżego kopru

kilka ziemniaków

sok z połówki cytryny

świeżo mielony pieprz, sól

2 -3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12%

2- 3 jajka ugotowane na twardo

opcjonalnie łyżka mąki

Jak zrobić zupę koperkową?

zupa koperkowa

Gotujemy bulion na samej włoszczyźnie lub z dodatkiem drobiu. Gotowy odcedzamy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę i dodajemy do wywaru. Koperek drobno siekamy i dodajemy do wywaru razem z sokiem z cytryny. Całość gotujemy 15-20 minut, do momentu,aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu zupę zabielamy jogurtem lub śmietaną z łyżką mąki. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Aby kwaśna śmietana lub jogurt nie zważyły się w gorącej zupie rozrabiamy ją dokładnie trzepaczką z kilkoma łyżkami zimnej wody i szczypta soli (ewentualnie możemy dodać łyżkę maki, aby zagęścić zupę) i dopiero dolewamy do zupy cały czas mieszając.