Zupa – krem z pieczonych pomidorów


Zupa – krem z pieczonych pomidorów

Jeśli lubicie zupy-kremy to polecam Wam gorąco zupę krem z pieczonych pomidorów. A fanów zupy pomidorowej powinna zachwycić 🙂 Samo wykonanie takiej zupy jest bardzo proste, więc nie powinno sprawić Wam kłopotu, a smak ma na prawdę niepowtarzalny, szczególnie teraz, latem gdy pomidory są najlepsze i najsłodsze. A jeśli za gorąco na zewnątrz i nie macie ochoty na zupę na ciepło, zróbcie sobie Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów, na który przepis znajdziecie tutaj.

 

zupa krem z pieczonych pomidorów 1

składniki na zupę krem z pieczonych pomidorów:

2 kg pomidorów gruntowych ( podłużnych)

1 – 2 ząbki czosnku

kilkanaście liści świeżej bazylii

4-5 suszonych pomidorów

szklanka bulionu warzywnego

pieprz, sól, cukier

 

zupa krem z pieczonych pomidorów 2

jak zrobić zupę krem z pieczonych pomidorów:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni ( góra- dół ). Pomidory kroimy wzdłuż na połówki, układamy w naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą ( najlepiej tą z suszonych pomidorów), dorzucamy nie obrane ząbki czosnku i pieczemy około 60 minut. Pomidory i czosnek po upieczeniu obieramy ze skórki, pomidory przecieramy przez sito ( aby pozbyć się pestek ), przekładamy do garnka, dorzucamy suszone pomidory, bazylię , zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy do smaku. Całość miksujemy na gładka masę, zagotowujemy.

Krem z pieczonych pomidorów podajemy z grzankami z pieczywa , śmietaną lub jogurtem greckim lub z pokruszoną gorgonzolą – jak kto woli 🙂

Jakie robicie zupy – kremy. Jestem ciekawa Waszych pomysłów ?