Zupa tajska z kurczakiem


Tajska zupa z kurczakiem

Ta zupa to eksplozja smaków, różnorodność przypraw sprawia, że jest nieprawdopodobna w smaku. Spróbujcie, naprawdę warto. Orientalny, niezapomniany smak 🙂

składniki:zupa-tajska

1 podwójna pierś z kurczaka

1 litr bulionu warzywnego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

2 łyżki tartego imbiru

1 łodyga trawy cytrynowej

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki sosu ostrygowego

puszka mleka kokosowego

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka kolendry w proszku

1 łyżeczka cukru

oliwa do smażenia

opakowanie szerokiego makaronu ryżowego

wykonanie:

tajska-zupaNa patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, chwile smażymy. Następnie dodajemy imbir, posiekaną papryczkę chilli, kumin, curry i pierś z kurczaka pokrojona w paski, smażymy kilka minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos ostrygowy, sok z limonki, cukier i posiekaną trawę cytrynową. Całość gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Makaron gotujemy według  zaleceń na opakowaniu.  Ugotowany makaron wkładamy do miseczek i zalewamy gorącą zupą.