Przepis na zupę – krem z ziemniaków
Super prosta do przygotowania,syta, gęsta i smaczna zupa – krem z ziemniaków. Z reguły robię ta zupę gdy zostanie mi rosół, a pomidorowa się przejadła 🙂 Podaję ją z chrupiącymi grzankami lub prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, ale znam takich, co jadają ją z makaronem i też jest pyszna. Także wedle uznania i ulubionych dodatków podajcie krem z ziemniaków na swój własny sposób, a jeśli wykorzystacie do tej zupy bulion warzywny – macie danie wegetariańskie
składniki na zupę – krem z ziemniaków:
1 litr rosołu lub bulionu warzywnego
4-5 średnich ziemniaków ( ja użyłam Irgi)
czubata łyżka kwaśnej śmietany ( lub jogurtu naturalnego)
kilka kromek pieczywa na grzanki (lub nasion słonecznika lub dyni )
masło lub oliwa do smażenia grzanek
posiekana garść świeżego koperku lub natki pietruszki
sól,pieprz
jak zrobić zupę – krem z ziemniaków:
Zimniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy pod przykryciem do momentu,aż ziemniaki zrobią się miękkie. Zupę nieco studzimy, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i blendujemy na gładki krem. Kromki pieczywa kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym maśle na patelni na złoto-brązowy kolor. Krem z ziemniaków podajemy gorący z posiekanym koperkiem i grzankami.
Ciekawa jestem z czym podajecie swoje zupy – kremy ???
Na sezonowym garnku znajdziecie przepisy na różne zupy – kremy, moją ulubiona jest krem z czosnku (przepis), albo równie dobrą zupę – krem z kukurydzy i batatów (przepis) dla wielbicieli słodkich smaków lub z dyni (przepis) – typowo jesienna potrawa, podana z mleczkiem kokosowym jest wspaniała.
Właściwie zupę – krem można zrobić z niemalże każdego warzywa zarówno gotowanego jak i pieczonego np. krem z pieczonych pomidorów (przepis), idealny latem, może być podany zarówno na ciepło jak i na zimno.
jeśli nie robicie zup w formie kremu – to koniecznie musicie się do nich przekonać i zrobić ze swoich ulubionych warzyw, a może robicie jakieś ciekawe, których nie znam i podzielicie się ze mną przepisem ???