ciasto z rabarbarem

Ciasto z Rabarbarem


Ciasto z Rabarbarem

To ciasto z przepisu mojej mamy – smak mojego dzieciństwa 🙂 Uwielbiam rabarbar , szczególnie surowy z cukrem , albo pyszny kompot z rabarbaru, albo dżem – właściwie w każdej postaci. Przepis na to ciasto jest niezawodny i prosty. Oczywiście, jeśli nie przepadacie za rabarbarem, możecie użyć do ciasta innych owoców np. jabłek, truskawek,jagód . Gorąco polecam ten przepis – zawsze wychodzi pyszne ciacho.

składniki na ciasto z rabarbarem

4 – 5 szt. rabarbaruciasto z rabarbarem

4 jajka

2 szklanki maki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

kostka masła lub margaryny (200 g)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

tortownica o średnicy 25 cm

kasza manna lub bułka tarta do wysypania tortownicy

przepis na ciasto z rabarbarem:

ciasto z rabarbaremRabarbar myjemy, obieeramy i kroimy na 2-3 cm. kawałki, zasypujemy łyżką cukru, odstawiamy na około 20 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra – dół z termoobiegiem. Tortownicę smarujemy cienka warstwą masła i obsypujemy kasza manną lub bułka tartą. Pozostałe masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka ubijamy z cukrem mikserem na gładką masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i roztopiony tłuszcz. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3/4 ciasta wlewamy do formy, z rabarbaru odlewamy sok i układamy kawałki na cieście, łyżką nakładamy pozostałe ciasto na rabarbar. Pieczemy 45 minut , sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Gotowe 🙂 Podrzućcie jakieś ciekawe przepisy z wykorzystaniem rabarbaru .