ciasto z rabarbarem

Ciasto z Rabarbarem


Ciasto z Rabarbarem

To ciasto z przepisu mojej mamy – smak mojego dzieci艅stwa 馃檪 Uwielbiam rabarbar , szczeg贸lnie surowy z cukrem , albo pyszny kompot z rabarbaru, albo d偶em – w艂a艣ciwie w ka偶dej postaci. Przepis na to ciasto jest niezawodny i prosty. Oczywi艣cie, je艣li nie przepadacie za rabarbarem, mo偶ecie u偶y膰 do ciasta innych owoc贸w np. jab艂ek, truskawek,jag贸d . Gor膮co polecam ten przepis – zawsze wychodzi pyszne ciacho.

sk艂adniki na ciasto z rabarbarem

4 – 5 szt. rabarbaruciasto z rabarbarem

4 jajka

2 szklanki maki pszennej

1/2 szklanki m膮ki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

kostka mas艂a lub margaryny (200 g)

1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia

2 艂y偶eczki cukru waniliowego

tortownica o 艣rednicy 25 cm

kasza manna lub bu艂ka tarta do wysypania tortownicy

przepis na ciasto z rabarbarem:

ciasto z rabarbaremRabarbar myjemy, obieeramy i kroimy na 2-3 cm. kawa艂ki, zasypujemy 艂y偶k膮 cukru, odstawiamy na oko艂o 20 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni g贸ra – d贸艂 z termoobiegiem. Tortownic臋 smarujemy cienka warstw膮 mas艂a i obsypujemy kasza mann膮 lub bu艂ka tart膮. Pozosta艂e mas艂o roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygni臋cia.Jajka ubijamy z cukrem mikserem na g艂adk膮 mas臋, dodajemy m膮k臋, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i roztopiony t艂uszcz. Ca艂o艣膰 miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3/4 ciasta wlewamy do formy, z rabarbaru odlewamy sok i uk艂adamy kawa艂ki na cie艣cie, 艂y偶k膮 nak艂adamy pozosta艂e ciasto na rabarbar. Pieczemy 45 minut , sprawdzaj膮c drewnianym patyczkiem, czy ciasto w 艣rodku jest suche. Pozostawiamy w piekarniku do ostygni臋cia. Gotowe 馃檪 Podrzu膰cie jakie艣 ciekawe przepisy z wykorzystaniem rabarbaru .