Drożdżowe z kruszonką


Nie za słodkie,puszyste z chrupiącą kruszonką….. mniam. Ja drożdżowe jadam z masłem jak chałkę, a piekę bez dodatków – czyste drożdżowe. Nie wiem jak Wy lubicie ,dodajcie bakalie,rodzynki co chcecie, a podstawowy przepis znajdziecie poniżej.

składniki:

ciasto drozdzowepół kostki masła (100 gram) lub margaryny

3 szklanki mąki

5 dag. drożdży

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

1 jajko

pół szklanki mleka

wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i dwiema łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło lub margarynę rozpuszczamy z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka,jajko, masło z cukrem oraz wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ręcznie lub miksem do momentu ,aż zacznie odchodzić od dłoni. Ciasto zostawiamy na 2 – 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy, przekładamy do formy do pieczenia posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i zostawiamy na około 1 godzinę aby ponownie wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posypujemy obficie kruszonką i pieczemy około 40 minut na złodomowe ciasto drożdżowe z kruszonkąto-brązowy kolor.

kruszonka:

50 gram masła lub margaryny ( o temp. pokojowej)

50 gram cukru

100 gram mąki

Wszystkie składniki wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).