Gołąbki w liściach chrzanu


Gołąbki w liściach chrzanu

Dlaczego zawsze w kapuście??? Nazbierałam liści chrzanu na łące , grzybów w lesie i wyszły gołąbki w liściach chrzanu z tradycyjnym farszem z dodatkiem leśnych grzybów. Dla mnie bomba – sami spróbujcie 😀

składniki:gołąbki w liściach chrzanu

1 kg mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki, szynki)

15  dużych liści chrzanu

pół szklanki ryżu

1 butelka passaty pomidorowej lub karton soku pomidorowego

300 gram grzybów leśnych

ziele angielskie,liść laurowy, sól,pieprz,cukier

wykonanie:

Ryż chwile podgotowujemy we wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia. Grzyby kroimy na małe kawałki, dusimy na maśle. Mięso mielone łączymy z ryżem i grzybami, solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy dłonią. Liście chrzanu sparzamy we wrzątku i pozbawiamy twardego łyka. Mięso formujemy w wałeczki i zawijamy w liście chrzanu ( ja dla pewności żeby się nie rozpadły, związałam je nitką). Gołąbki układamy ściśle w dużym,szerokim garnku wyłożonym kilkoma liśćmi chrzanu. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy,ziele angielskie, pieprz i sól – gotujemy na bardzo wolnym ogniu około godziny. W osobnym garnku zagotowujemy passatę pomidorową, dodajemy łyżeczkę cukru, sól i pod koniec gotowania zalewamy gołąbki. Podajemy z ziemniaczkami 😀