Home / Przetwory / Karkówka dojrzewająca
13 marca, 2017

Karkówka dojrzewająca

Posted in : Przetwory on by : admin Tagi: , , , , , , , , , ,

Domowe wędliny – Karkówka dojrzewająca

Wszyscy doskonale wiemy jak drogie są szynki dojrzewające. Okazuje się, że wystarczy trochę cierpliwości i możemy sami zrobić sobie pyszną wędlinę dojrzewającą, tanio – bo z karkówki wieprzowej. I nie ma znaczenia, czy mieszkacie w domu czy w bloku, wystarczy kawałek miejsca na powieszenie wędliny. Spróbujcie, naprawdę warto.

składniki:

1 – 1,5kg karkówki (najlepiej sprawdzi się wąski kawałek)karkówka dojrzewająca

1,75l wody (wody musi być tyle, żeby zalewa w garnku zakryła cały kawałek mięsa, jeżeli musicie użyć więcej wody, zwiększcie proporcjonalnie ilość składników)

150g soli (ja zmieszałam pół na pół sól peklową z solą morską, ale można użyć również zwykłą sól)

papryka ostra i papryka słodka mielona po 2 łyżki

pieprz w ziarnach

ziele angielskie

liście laurowe

majeranek

czosnek (4 ząbki)

pończocha

ręczniki papierowe

wykonanie:

karkówka dojrzewającaZalewę przygotowujemy w garnku, do którego zmieści się nasz cały kawałek karkówki. Do wody dodać całą sól, paprykę, dwie łyżki majeranku i po kilka sztuk:  pokruszonych liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Po ugotowaniu do zalewy dodać rozgnieciony czosnek. Karkówkę należy dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i poodcinać wszystkie odstające kawałki tłuszczu. Do ostudzonej zalewy wkładamy karkówkę, garnek przykrywamy i wkładamy na 3 dni do lodówki. Co kilka godzin wyciągamy garnek, żeby zamieszać zalewę i przekręcić karkówkę. Po 3ech dniach zalewę wylewamy a karkówkę dokładnie osuszamy przy pomocy ręczników papierowych. Przez następne 7dni karkówkę trzymamy w lodówce w przykrytym garnku. Dwa razy dziennie karkówkę i garnek dokładnie osuszamy ręcznikami papierowymi, i odwracamy karkówkę na drugą stronę. Po tygodniu karkówkę osuszamy i umieszczamy w cienkiej rajstopie. Pończochę z karkówką wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze 20 – 23 stopnie. Przez pierwsze 3 – 4 dni należy raz dziennie odklejać pończochę od mięsa. Po dwóch tygodniach możemy się delektować domową wędliną dojrzewającą. Ja jej używam zarówno do chleba jak również do dań obiadowych. A wy jakie macie pomysły na zastosowanie wędlin dojrzewających?