Królik w boczku i śmietanie


Królik w boczku i śmietanie

królik w boczkuKrólik coraz częściej pojawia się w naszych sklepach – super delikatne mięsko do pieczenia i rewelacyjny na zupę kwasek ( niebawem na blogu). Pamiętajmy jednak , że królik mimo swej delikatności bywa suchy, dlatego starajmy się zachować soczystość mięsa – oto jeden ze sposobów. Przepis pochodzi z książki kulinarnej z wieku XIX.

 

 

 

 

składniki:

tuszka królika ( cała lub porcjowana)

20 dkg boczku wędzonego lub parzonego w plastrachkrólik w boczku2

200 ml kwaśnej śmietany

1 jajko

50 gram masła

pieprz,sól, tymianek,rozmaryn

starty parmezan

łyżka mąki

50 ml. zimnej przegotowanej wody

wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra, dół z termoobiegiem) Królika myjemy, nacieramy przyprawami i obkładamy ziołami. Układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, obkładamy boczkiem tak, aby jak najwięcej królika było przykryte. Pieczemy 30 minut bez przykrycia. W międzyczasie wlewamy do miski śmietanę, dodajemy wodę i mąkę w kolejności i mieszamy trzepaczką, dodajemy jajko i garść startego parmezanu – królik w boczku1mieszamy do uzyskania jednolitej masy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zalewamy powstałym sosem królika po 30 minutach i przykrywamy. Pieczemy jeszcze godzinę pod przykryciem. Warto podczas pieczenia polewać królika sosem spod pieczeni. UWAGA! Kontrolujmy pieczenie żeby nie spalić mięsa i sosu – królik może upiec się kilkanaście minut wcześniej lub później !!! (sos ma bardzo zgęstnieć a mięso po wbiciu widelca powinno być miękkie). Trochę pracochłonny przepis, ale wierzcie mi, ze smak niepowtarzalny.