艁azanki


Smak dzieci艅stwa 馃檪 Pewnie Wszyscy je znacie. U mnie znikaj膮 szybciej ze sto艂u ni偶 najbardziej wyrafinowane dania. Do 艂azanek mo偶emy doda膰 r贸wnie偶 pieczarek,suszonych lub 艣wie偶ych grzyb贸w. Do dzie艂a!

sk艂adniki:艂azanki z kie艂bas膮 i kapust膮 kiszon膮

opakowanie makaronu 艂azanki

30 – 40 dkg. kapusty kiszonej

20 dkg boczku

50 dkg. kie艂basy dobrej jako艣ci

2 cebule

2 艂y偶ki smalcu

li艣膰 laurowy,ziele angielskie,pieprz,s贸l

艂y偶ka oleju

wykonanie:

艂azankiMakaron 艂azanki gotujemy do mi臋kko艣ci w osolonej wodzie z dodatkiem 艂y偶ki oleju , odcedzamy,studzimy. Kapust臋 kiszon膮 szatkujemy, wk艂adamy do garnka,podlewamy wod膮 i dusimy pod przykryciem oko艂o 30 minut z dodatkiem li艣cia laurowego,ziela angielskiego ,pieprzu i soli. Cebul臋 ,boczek i kie艂bas臋 drobno kroimy i sma偶ymy na patelni na smalcu 10-15 minut na niewielkim ogniu. Do du偶ego garnka wrzucamy makaron,odcedzon膮 kapust臋 , kie艂bas臋 z boczkiem i cebul膮. Dok艂adnie mieszamy – pieprzymy i solimy聽 do smaku. Podgrzewamy – podajemy .