Łosoś pieczony


Łosoś pieczony

Jedna z najzdrowszych ryb i tak prosta i szybka w przygotowaniu. To pomysł na pyszny, szybki obiad. Pieczonego łososia możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub pieczywem.

składniki:Pieczony losos

dla 3 -4 osób

kilogramowy płat łososia ze skórą lub bez

cytryna

sól,pieprz

świeży koperek

oliwa

sos:

3  czubate łyżki jogurtu naturalnego

mały zielony ogórek drobno posiekany

2 łyżki soku z cytryny

łyżka siekanego koperku

sól, pieprz do smaku

wykonanie:

pieczony łosośZdejmujemy skórę z łososia i pensetą wyjmujemy ości. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę, solimy, pieprzymy grubo zmielonym pieprzem i dłonią wcieramy przyprawy w łososia, posypujemy posiekanym koperkiem i kroimy w grube płaty. Każdy płat z osobna zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Pieczemy 10 – 15 minut (łososia pieczemy bardzo krótko – inaczej będzie suchy). Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy. Łososia podajemy gorącego, skropionego sokiem z cytryny.