Zapiekanka Amerykańska


Ziemniaczana Zapiekanka Amerykańska

Najbardziej znane są nam zapiekanki z ziemniakami lub makaronem. Ja dopadłam przepis na zapiekankę w stylu amerykańskim z chlebem – jako bazą zapiekanki. Okazała się genialna w smaku  i prosta w wykonaniu. Najważniejsze w przepisie – zapiekanka musi poleżeć kilka godzin w lodówce, aby chleb porządnie nasiąkł sosem jajecznym. No to do dzieła

składnikichlebowa zapiekanka amerykanska

mały bochenek jasnego pszennego chleba

50 dkg. szynki ( takiej jaką lubimy najbardziej) w plasterkach

30 dkg. sera żółtego

pęczek szczypiorku

5 jajek

szklanka mleka

sól,pieprz,słodka papryka

świeże zioła (opcjonalnie)

wykonanie. 

Chleb kroimy w grubą kostkę, szynkę w plasterkach kroimy w kwadraciki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, szczypiorek drobno siekamy.

Jajka z mlekiem roztrzepujemy w miseczce na gładką masę , dodajemy pieprz,sól,paprykę, zioła i mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno :

-połowę chleba, połowę szynki,połowę szczypiorku,połowę sera. Czynność powtarzamy używając drugiej połowy składników. Zapiekankę ugniatamy ręką  aby produkty były jak najściślej następnie zalewamy równomiernie i  ostrożnie roztrzepanymi jajkami z mlekiem. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, po to, aby chleb dokładnie wchłonął jajka. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut bez przykrycia. ENJOY 🙂