Zasmażana kapusta kiszona


Zasmażana kapusta kiszona

Zasmażana kapusta kiszona to świetny dodatek do mięs. Ja robię ją delikatnie na słodko, ale jeśli wolicie wytrawnie – pomińcie miód w przepisie. Prosta, genialna w smaku kapucha 🙂

składniki:zasmazana-kapusta-kiszona

50 dkg kapusty kiszonej

2 cebule

łyżka smalcu

łyżka miodu

łyżka masła

szklanka wody

łyżka mąki pszennej

liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól

wykonanie:

kiszona-kapustaKapustę odsączamy z nadmiaru wody i siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę.W garnku rozpuszczamy łyżkę smalcu, dodajemy posiekaną kapustę z cebulą, wodę, miód, kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. W rondelku z masła i mąki robimy zasmażkę, gdy nabierze złotego koloru, dodajemy zasmażkę do kapusty i intensywnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ciepłą 🙂