Żeberka w soku jabłkowym


Żeberka w soku jabłkowym

Prosty pomysł na żeberka w słodkawo – kwaskowym  jabłkowym soku – do tego ziemniak, ogórek i mamy pyszny obiad.

składniki:żeberka w jabłkowym soku

1 kg żeberek wieprzowych

2 szklanki soku jabłkowego

szklanka wody

łyżka smalcu

pieprz, sól

wykonanie:

żeberka w soku jabłkowymŻeberka kroimy na duże kawałki, solidnie solimy i pieprzymy. Na dużej, głębokiej patelni z pokrywą rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka na kolor brązowy z obu stron. Zmniejszamy ogień, dolewamy sok jabłkowy i wodę i dusimy około 2 godzin do momentu, aż żeberka będą miękkie. Sos możemy zagęścić pod koniec gotowania zasmażką lub łyżką mąki. Podajemy gorące.